Tiltak for ungdom over 18 år
9.1 Lov / forskrifter
Lov om barneverntjenester.
9.2 Annet regelverk / kilder
Rundskriv til Barnevernloven § 1-3. Tiltak for ungdom over 18 år.
Tiltaksplaner og omsorgsplaner - en veileder fra BLD.
Retningslinjer til forskrift om politiattest i henhold til barnevernloven.
Rundskriv om tiltak etter barnevernloven for ungdom over 18 år.
9.3 Formål og prinsipper
Omsorgsvedtaket bortfaller automatisk ved fylte 18 år, sammenfallende med myndighetsalder og opphør av foreldreansvar.
Formålet med tiltak for ungdom over 18 år er å ivareta ungdommer i barnevernet, som ikke klarer seg selv når de når myndighetsalder. Bestemmelsen har sin begrunnelse i at barn og unge som har hatt sin oppvekst under offentlig omsorg, som oftest har svakere forankring og et mindre og mer sårbart familie- og sosialt nettverk enn ungdommer flest. Gjennom å forlenge barnevernets tiltak, skal ungdommene gjøres i stand til å stå på egne ben innen fylte 23 år (myndiggjøring).
I endringslov av 19. juni 2009 nr. 45 er det gjort endringer i barnevernloven. Disse endringene er tatt med i punktene under.
9.4 Rutiner for arbeid med tiltak for ungdom over 18 år
9.4.1 Opprettholde eller erstatte tiltak
Selv om barnevernloven ikke gir noen ubetinget rett til tiltak fra barnevernet etter fylte 18 år, kan ungdommen ha spesielle behov som det er viktig at barneverntjenesten følger opp. Bestemmelsen har sin begrunnelse i at barn og unge som har hatt sin oppvekst under offentlig Barneverntjenesten kan derfor opprettholde, igangsatte tiltak eller erstatte disse ut over 18 års alder, og inntil ungdommen har fylt 23 år, jf. § 1-3, 2.ledd. Forutsetningene er:
- At ungdommen selv ønsker dette (samtykke)
- At fortsatt plassering vurderes som hensiktsmessig
- At det bidrar til at ungdommen etter hvert vil klare seg på egen hånd
- Og at fosterforeldrene er innstilt på fortsatt omsorgsansvar
a) Alle typer tiltak etter loven kan opprettholdes.
b) Unntak er tiltak etter § 4-24
9.4.1.1 Praktiske rutiner for å opprettholde eller erstatte tiltak
1. Saksansvarlig vurderer i god tid før ungdommen fyller 18 år i samarbeid med barnevernleder om det er grunnlag for barneverntjenesten å videreføre eller endre tiltak etter fylte 18 år.
2. Barneverntjenesten skal kontakte ungdom som takker nei til ettervern når de fyller 19 år for å høre om de likevel ønsker å motta tiltak.
9.4.2 Informasjon til ungdom med barneverntiltak som nærmer seg 18 år
Barneverntjenesten skal, i god tid før ungdommen fyller 18 år, informere ungdommen om muligheten til å opprettholde eksisterende tiltak og eventuelt erstatte disse med andre tiltak. Loven gir ikke noen definisjon på hva en skal legge i ”god tid”. Det vil imidlertid være rimelig å anta at barneverntjenesten må ha tilstrekkelig tid til å samtale med ungdommen og samle inn nødvendig informasjon for å kunne ta stilling til opprettholdelse av tiltak. Det må også tas hensyn til eventuell tidkrevende behandlingstid i ulike organer f.eks. NAV/Overformynderiet.
1. Barneverntjenesten skal informere ungdommen om at tiltak i barnevernet kan opprettholdes eller erstattes etter fylte 18 år.
2. Barneverntjenesten skal samtale med ungdommen om hans/hennes ønsker og behov. Det bør tilstrebes å komme fram til enighet om hva som kan være realistisk.
3. Barneverntjenesten skal gjøre en helhetsvurdering av ungdommens situasjon. På bakgrunn av denne vurderingen skal barneverntjenesten ta stilling til om ungdommen har spesielle behov som han/hun trenger hjelp til å få ivaretatt, og hvilken instans som er best egnet til å ivareta dette. I vurderingen bør det legges vekt på om det er viktig for ungdommen å opprettholde relasjonen til barneverntjenesten/fosterhjemmet. Hvis barneverntjenesten kommer fram til at andre instanser (NAV) kan yte bedre eller like gode tiltak til ungdommen som barneverntjenesten, skal barneverntjenesten vurdere overføring av saken.
4. Dersom ungdommen ønsker videre tiltak, og barneverntjenesten finner at det er grunnlag for å opprettholde eller erstatte tiltak etter 18 år, må barneverntjenesten innhente samtykke fra ungdommen. Samtykket kan, til en hver tid, trekkes tilbake. Ungdommen bør informeres om at han/hun har angrefrist på å trekke samtykket, slik at tiltaket ikke opphører umiddelbart.
9.4.2.1 Praktiske rutiner for informasjon til ungdom med Barneverntiltak som nærmer seg 18 år
1. Saksansvarlig tar initiativ i god tid for å orientere ungdommen/foreldre/fosterforeldre om rettigheter og muligheter for tiltak etter fylte 18 år, eventuelt overføring av tiltak til andre instanser.
2. Dersom ungdommen takker nei til ettervern, skal barneverntjenesten kontakte han/henne, og høre om de likevel ønsker å motta tiltak.
9.4.3 Utarbeidelse av plan for videre tiltak
For ungdom under omsorg skal barneverntjenesten i henhold til barnevernlovens § 4-15, 4.ledd, i god tid før ungdommen fyller 18 år, utarbeide en plan for framtidige tiltak.
1. Plan for framtidige tiltak skal utarbeides i samarbeid med ungdommen.
2. I planarbeidet bør barneverntjenesten trekke inn fosterforeldre, institusjonsansatte/videregående skole/PPT, og andre som kjenner ungdommen.
3. Målsettingen med plan for videre tiltak er å kunne arbeide planmessig med overgangen til en selvstendig tilværelse for ungdommen, og å gi ungdommen forutsigbarhet i sin livssituasjon.
9.4.3.1 Praktiske rutiner for utarbeidelse av plan for videre tiltak
1. Saksansvarlig har ansvar for at det i god tid før ungdommen fyller 18 år utarbeides en tiltaksplan etter retningslinjene i pkt 10.4.3.
2. Stort fokus på tiltak som bidrar til at ungdommen skal kunne klare seg på egen hånd.
3. Gradvis nedtrapping av så vel barneverntjenestens som fosterforeldrenes innsats.
4. Beskrive hvor lenge fosterhjemsforholdet tenkes å vedvare.
5. Hva er de viktigste oppgavene i perioden, for ungdommen, for fosterforeldrene og for barneverntjenesten?
6. Hva barneverntjenesten kan bidra med i forhold til egenetablering, økonomi, bolig, utdanning, arbeid etc.
7. Om det er aktuelt å søke om ytelser og tjenester fra andre deler av hjelpeapparatet – hvem gjør hva når?
9.4.4 Klagerett
Selv om en ungdom ønsker å opprettholde tiltak i barnevernet etter fylte 18 år, kan dette avslås. I § 1-3, 2.ledd nytt tredje punktum er tilføyelse om at opphør av tiltak ved fylte 18 år, eller avslag på søknad om tiltak etter fylte 18 år, skal begrunnes ut fra hensynet til barnets beste, jf. § 4-1.
1. Barneverntjenesten skal informere ungdommen om at avslag kan påklages til fylkesmannen i henhold til § 6-5 og § 6-6.
2. Barneverntjenesten bør bistå ungdommen i klageprosessen.
9.4.4.1 Praktiske rutiner i forhold til klagerett
1 Saksansvarlig har ansvar for at ungdommen er orientert og innforstått med sin klagerett etter retningslinjene i pkt 9.4.4.
9.4.5 Tiltak opprettholdes ikke
Dersom tiltak etter barnevernloven ikke skal opprettholdes, skal barneverntjenesten, i god tid før tiltak opphører, undersøke om det er behov for andre tiltak eller tjenester. Det kan være ulike grunner til at tiltak ikke opprettholdes, for eksempel at ungdommen selv ikke ønsker videre tiltak fra barnevernet, eller at barnevernet vurderer at ungdommens behov kan ivaretas like godt gjennom tiltak eller tjenester etter annen lovgivning.
1. Barneverntjenesten skal, i samråd med ungdommen, undersøke om det er behov for andre tiltak eller tjenester. Sikre en samtykke erklæring i forhold til samarbeid mellom ulike etater.
2. NAV har et særskilt ansvar hvis ungdommen har behov for videre tjenester. Barneverntjenesten skal i så fall informere NAV om ungdommens behov, og yte eventuell bistand til NAV om aktuelle tiltak tilpasset ungdommens behov. Barneverntjenesten og sosialtjenesten bør, hvis det er formålstjenlig (forutsatt samtykke), samarbeide om tilrettelegging av tiltak for ungdommen etter fylte 18 år i henhold til lov om kommunale helse- og omsorgstjenester m.m.
9.4.5.1 Praktiske rutiner i forhold til at tiltak ikke opprettholdes
1. Saksansvarlig tar snarest mulig kontakt med NAV, eventuelt andre relevante instanser for overlapping og videre tilrettelegging; dersom tiltak ikke skal opprettholdes etter fylte 18 år.
9.4.6 Ungdommen angrer på at han/hun ikke opprettholdt tiltak
Noen ganger kan ungdom som har hatt tiltak fra barnevernet, angre på at tiltak ikke ble opprettholdt etter 18 år, og ungdommen kommer tilbake til barneverntjenesten og sier at han/hun har ombestemt seg, og ønsker fortsatt tiltak.
1. Ungdom over 18 år som ikke har hatt tiltak etter barnevernloven tidligere, har ingen rett til tiltak i barnevernet, og skal behandles etter bestemmelsene om sosial hjelp til voksne. Disse skal henvises NAV.
2. Barneverntjenesten kan gi barneverntiltak til ungdom over 18 år som tidligere har vært under barnevernets omsorg, selv om kontakten har vært avsluttet en periode. Plan for videre tiltak, jf. pkt. 9.4.3 bør utformes slik at ungdommen sikres tiltak selv om kontakten har vært brutt en periode (Prinsippet om ubrutt kontinuitet gjelder ikke).
3. Tilsvarende kan også gjelde for ungdom over 18 år som har hatt hjelpetiltak fra barnevernet tidligere.
9.4.6.1 Praktiske rutiner i forhold til at ungdommen angrer på at han/hun ikke opprettholdt tiltak
1. Dersom en ungdom etter fylte 18 år som tidligere har hatt barneverntiltak / vært under omsorg ønsker gjenopprettet tiltak eventuelt andre tiltak, mottas dette som en melding som avklares i mottaksteamet.
2. Saksansvarlig har ansvar for at ungdommen har løpende relevant informasjon om hvor saken står.
Sjekkliste
Kapittel 9 Tiltak for ungdom over 18 år
|
Oppgaver
|
Ansvarlig
|
Utført
|
1
|
Har barneverntjenesten gitt ungdommen informasjon om adgangen til å opprettholde tiltak etter 18 år?
|
|
|
2
|
Har barneverntjenesten hatt samtale med ungdommen om hans/hennes ønsker og behov etter fylte 18 år?
|
|
|
3
|
Har barneverntjenesten foretatt en helhetsvurdering av ungdommens behov?
|
|
|
4
|
Er ungdommens behov og ønsker ivaretatt i helhetsvurderingen?
|
|
|
5
|
Har barneverntjenesten innhentet samtykke fra ungdommen ved opprettholdelse av tiltak?
|
|
|
6
|
Har barneverntjenesten utarbeidet plan for videre tiltak ved opprettholdelse av tiltak etter 18 år?
|
|
|
7
|
Har barneverntjenesten vurdert hvilke andre personer/instanser som bør trekkes inn i arbeidet med plan for videre tiltak f. eks institusjonsansatte/NAV/fosterforeldre?
|
|
|
8
|
Hvis ungdommen har ønsket opprettholdelse av tiltak, men dette er avslått, har barneverntjenesten i så fall laget vedtak med begrunnelse?
|
|
|
9
|
Er ungdommen informert skriftlig om avslaget?
|
|
|
10
|
Ved avslag, har barneverntjenesten informert om klagerett?
|
|
|
11
|
Har barneverntjenesten bistått ungdommen i klageprosessen?
|
|
|
12
|
Hvis tiltak i barnevernet ikke opprettholdes etter 18 år, har barneverntjenesten undersøkt behovet for andre tiltak?
|
|
|
13
|
Hvis ungdommen har behov for andre tiltak eller tjenester, f. eks etter lov om sosiale tjenester i NAV, etter 18 år, har barneverntjenesten fått samtykke til å informere NAV om dette?
|
|
|
14
|
Hvis ungdommen har behov for tiltak etter sosiale tjenester i NAV, har barneverntjenesten bistått NAV?
|
|
|
15
|
Har barneverntjenesten vurdert om andre samarbeidspartnere enn NAV skal trekkes inn i arbeidet?
|
|
|
16
|
Foreligger det skriftlig samtykke til samarbeid med andre instanser?
|
|
|
17
|
Dersom ungdommen ikke ønsker tiltak videreført etter fylte 18 år, skal barneverntjenesten kontakte ungdommen når han/hun fyller 19 år og sjekke om de ønsker tiltak/oppfølgning fra barneverntjenesten.
|
|
|
18
|
Praktiske arrangementer:
|
|
|
19
|
Hvor skal du bo etter at du forlater ditt nåværende hjem?
|
|
|
20
|
Dersom du skal flytte i leilighet, er den møblert og utstyrt?
|
|
|
21
|
Har du nok utstyr til matlaging, vasking/rengjøring, klesvask, håndklær, kjøkkenutstyr, sengetøy?
|
|
|
22
|
Økonomi – hvor får du penger fra?
|
|
|
23
|
Utdannelse og arbeid:
- Har du eksamen fra videregående skole?
- Har du yrkesutdanning? Praksisplass? Jobb?
- Førerkort?
|
|
|
24
|
Helse – Når var du sist til helsesjekk?
- Når var du sist hos tannlegen?
- Dersom briller – time hos optiker?
- Kronisk lidelse, alt OK ift oppfølgning?
- Kontakt med fast lege /helsepersonell i forhold til spørsmål
|
|
|
25
|
Familie og venner – har du kontakt med noen du kan komme hjem til:
- Ha et sted å sove om nødvendig?
- Vite at du er velkommen?
- Stikke innom om du føler deg alene/ensom?
|
|
|
26
|
Personlig styrke og ressurser
- Kjennskap til egen families bakgrunn og egen livshistorie?
- Hvem kan hjelpe deg med mer informasjon dersom du ønsker det?
- Hvilken informasjon ønsker du å gi dersom noen spør om din bakgrunn?
- Har du en hobby/spesiell interesse?
- Hvordan ønsker du å disponere fritiden din?
- Hvordan takle ensomhet?
- Vet du hvor du kan få hjelp om du har det vondt?
|
|
|
Laster...