Hopp til hovedinnhold (trykk enter)
Arkivplan.no
Printer-ikon Utskriftsvennlig versjon

Barnevern - Tiltak for barn med alvorlige atferdsvansker

 

Tiltak for barn med alvorlige atferdsvansker

 

 

7.1      Lov / forskrifter

 

Lov om barneverntjenester.

Forskrift om rettigheter og bruk av tvang under opphold i barneverninstitusjoner.

 

 

7.2      Annet regelverk / kilder

 

Rundskriv om det kommunale og fylkeskommunale arbeidet med barn og unge med atferdsvansker.

Rundskriv om bruk av multisystemisk terapi (MST) overfor barn og ungdom med alvorlige atferdsvansker.

Rundskriv om barnevernet og det forebyggende arbeidet, for barn, unge og deres familier.

Rundskriv om retningslinjer for tiltaksplaner ved vedtak etter barnevernlovens § 4-24 og § 4-26.

Merknader til forskrift om rettigheter og bruk av tvang under opphold i barneverninstitusjon.

Tiltaksplaner og omsorgsplaner – En veileder fra BLD.

Retningslinjer til forskrift om politiattest i henhold til barnevernloven.

 

 

7.3      Formål og prinsipper

 

Målsetting for arbeid med barn og ungdom med atferdsvansker, er å oppdage og identifisere atferdsvansker på et så tidlig tidspunkt som mulig, slik at riktige tiltak kan settes inn for å forebygge utvikling av mer alvorlige problemer. Det er ønskelig å forhindre langvarig plassering utenfor hjemmet, blant annet gjennom iverksetting av egnede hjelpetiltak i hjemmet. Barn og ungdom som ikke kan bo hjemme, bør sikres gode alternativer enten i eller utenfor institusjon.

 

 

7.4      Rutiner for arbeid med tiltak for barn med alvorlige atferdsvansker

 

 

7.4.1   Rutiner for arbeid med tiltak for barn med alvorlige atferdsvansker

Barneverntjenesten skal hjelpe barn og ungdom med atferdsvansker, både de som allerede har utviklet alvorlige atferdsproblemer, og de som står i fare for å utvikle slike problemer, jf. Rundskriv om det kommunale og fylkeskommunale arbeidet med barn og unge med atferdsvansker. Det er ungdommens egen atferd som har utløst/utløser barnevernssak. Tiltak er i hovedsak rettet mot barnet selv.

 

1.         Et barn som har vist alvorlige atferdsvansker ved ”alvorlig eller gjentatt kriminalitet, vedvarende misbruk av rusmidler, eller på annen måte”; kan plasseres i institusjon uten samtykke, jf. § 4-24, 1. og 2.ledd.

 

2.         Kriminalitet

  • Voldshandlinger
  • Sedelighetsforbrytelser
  • Vinningsforbrytelser (ran, tyverier)
  • Hærverk, skadeverk

 

3.         Rusmiddelmisbruk

  • Misbruk av f.eks. alkohol, legemidler og narkotika

 

4.         På annen måte

  •       Sosialt sett negativ og normløsatferd, i retning prostitusjon og gatebarn/vagabondering.
  •       Sammensatte problemer med fravær fra hjemmet, unndragelse av voksenkontroll og med tilhørighet i uoversiktlige miljøer av eldre ungdom.
  •       Sterk utagering og konflikter i hjemmet.
  •       Omfattende skoleskulk/falt helt ut av skolen.

 

5.         Barneverntjenesten skal først vurdere om barn med alvorlige atferdsvansker (og deres foreldre) kan hjelpes gjennom hjelpetiltak etter § 4-4, før det foreslås tvangsplassering i institusjon jf. § 4-25, 1.ledd. Hjelpetiltak som kan være spesielt egnet for barn med alvorlige atferdsvansker er Multisystemisk terapi (MST) og PMTO.

 

6.         Selv om barnet plasseres i institusjon, skal barneverntjenesten planlegge å sette i verk nødvendige hjelpetiltak som en oppfølging av institusjonsoppholdet, jf. § 4-25, 1.ledd.

 

7.         Barnet kan plasseres i institusjon i inntil fire uker, og ved nytt vedtak i fire nye uker. Hvis barnet har behov for langvarig behandling, kan barnet fortsatt plasseres i institusjon i tolv måneder med ytterligere tolv måneders forlengelse etter vedtak. Barneverntjenesten skal vurdere plasseringen etter seks måneder, jf. § 4-24, 2.ledd.

 

8.         Et vedtak etter § 4-24, 1. og 2.ledd skal treffes av fylkesnemnda.

9.         Dersom plasseringen er satt i verk før barnet fyller 18 år, kan tiltak etter § 4-24, 1. og 2.ledd gjennomføres slik som fylkesnemnda har bestemt, selv om barnet/ungdommen fyller 18 år i løpet av plasseringstiden, jf. § 4-24, 3.ledd.

 

 

7.4.1.1                       Praktiske rutiner for tiltak for barn med alvorlige atferdsvansker

 

1.         Saksansvarlig drøfter med barnevernleder situasjonen, og om vilkår/lovhjemmel for plassering jf. § 4-24, 1 og 2 ledd foreligger, eller om det er egnet med hjelpetiltak / nærmiljøtiltak i hjemmet jf. § 4-4.

 

2.         Saksansvarlig tar snarest kontakt med Bufetat for drøfting av egnede tiltak / plasseringssteder.

 

3.         Ved bruk av § 4-24, 1 og 2 ledd, har saksansvarlig ansvar for at saksfremlegg sendes fylkesnemnda innen lovens frister for gjeldene vedtak.

 

4.         Saksansvarlig tilrettelegger for samarbeid gjennom ansvarsgruppe med foreldre og barn/ungdom, Bufetat og institusjonen, eventuelt med andre relevante instanser etter plassering er gjennomført eller andre tiltak iverksatt.

 

5.         Viktig at påtalemyndighet/Politi holdes orientert dersom plasseringen gjelder ungdom med alvorlig/gjentatt kriminalitet/rusmisbruk.

 

6.         Vedtak:

  • Beskrive aktuell situasjon og problematikk, foreldres og ungdommens syn.
  • I vedtaket skal plasseringssted godkjennes av fylkesnemnda, noe som det skal informeres om og drøftes i forhandlingsmøtet.
  • Bakgrunn for saken, tidligere kontakt med barneverntjenesten, og eventuelle tiltak som er igangsatt. Vurdering og begrunnelse for vedtaket, og akuttsituasjon opp mot bruk av lovhjemmel.
  • Velg riktig klageadgang.
  • Aktuelle dokumenter vedlegges.

 

7.         Vedtaksmyndighet er tillagt følgende:

  • Barnevernfaglig leder
  • Nestleder/Stedfortreder
  • Politi

 

 

7.4.2   Utarbeidelse av tiltaksplan

 

Når barnet plasseres i institusjon uten samtykke etter § 4-24, 1. og 2.ledd, skal barneverntjenesten sørge for at det utarbeides en tiltaksplan for barnet. Utkast til tiltaksplan skal foreligge når fylkesnemnda behandler saken, og endelig tiltaksplan skal utarbeides snarest mulig etter at fylkesnemndas vedtak foreligger.

 

1.         Tiltaksplanen skal endres dersom barnets behov tilsier det. Utarbeidelse og endringer av tiltaksplanen skal så langt som mulig skje i samarbeid med barnet. Når plasseringen skjer i medhold av § 4-24, må det ikke gjøres endringer i strid med fylkesnemndas vedtak eller med forutsetningene for vedtaket. Når plasseringen skjer i medhold av § 4-26, må samtykke som nevnt i første ledd femte og sjette punktum innhentes også når tiltaksplanen skal endres. Samtykke skal være skriftlig.

 

2.         Når plasseringen skjer med bistand fra Bufetat, jf. § 2-3, skal Bufetat etter anmodning fra barneverntjenesten i kommunen, bistå barneverntjenesten med utarbeidelse av tiltaksplanen.

 

 

7.4.2.1                                   Praktiske rutiner for utarbeidelse av tiltaksplan

 

1.         Saksansvarlig har ansvar for at tiltaksplan utarbeides i henhold til gjeldene saksgang, retningslinjer, vedtak og plassering i den enkelte sak. Se mal i fagsystem.

 

2.         Tiltaksplanen skal om mulig foreligge før plasseringen iverksettes, jf. § 4-28.

 

3.         Saksansvarlig har ansvar for at tiltaksplan utarbeides i samarbeid med Bufetat der dette er hensiktsmessig.

 

4.         Tiltaksplanen må ikke være i strid med fylkesnemndas vedtak eller med forutsetningene for vedtaket. Også når barneverntjenesten medvirker til plassering i institusjon på grunnlag av samtykke, skal den sørge for at det utarbeides tiltaksplan for barnet dersom barnet, og de som har foreldreansvaret samtykker.

 

5.         Har barnet fylt 15 år, er barnets samtykke tilstrekkelig.

 

 

7.4.3   Plassering i institusjon på grunnlag av samtykke og tilbakehold

 

1.         Et barn med alvorlige atferdsvansker kan tas inn i institusjon også på grunnlag av samtykke fra barnet og de som har foreldreansvaret. Hvis barnet er 15 år er det tilstrekkelig med samtykke fra barnet. Før samtykket er gitt skal barnet gjøres kjent med eventuelle vilkår i § 4-26, 2.ledd (tilbakeholdelsesfrist).

 

2.         Når barnet er plassert med samtykke, kan institusjonen kreve en tilbakeholdelsesfrist på tre uker fra inntak.

 

3.         Selv om barnet og / eller de som har foreldreansvaret for barnet har samtykket til plasseringen, kan de ønske å trekke dette tilbake. Det kan være ulike årsaker til dette; for eksempel at de foresatte kan angre på samtykket eller at barnet mistrives.

 

 

7.4.3.1            Praktiske rutiner for plassering i institusjon på grunnlag av samtykke og tilbakehold

 

1.         Saksansvarlig har ansvar for at barnet / ungdommen / foreldre med foreldreansvar ved samtykke er orientert om og innforstått med hva dette innebærer, om tilbakeholdelsesfrist og om anledningen til å trekke samtykke tilbake.

 

2.         Barnets samtykke skal være skriftlig, og det skal gis til institusjonsledelsen senest når oppholdet begynner.

 

3.         Dersom barnet rømmer, og bringes tilbake innen tre uker, regnes fristen fra den dag barnet er brakt tilbake til institusjonen, jf. § 4-26, 2. og 3.ledd.

 

 

7.4.4   Samarbeid med Bufetat

 

  • Bufetat er en viktig samarbeidspartner for barneverntjenesten når det gjelder plassering av barn med store atferdsproblemer, og i de fleste saker er det naturlig å ta kontakt med Bufetat med hensyn til hvilket plasseringsalternativ som vil være det beste for barnet.
  • Bufetat skal kunne yte bistand i plasseringsprosessen, og ha oversikt over tilgjengelige plasseringsalternativer.
  • Bufetat har det formelle ansvaret for inntak i statlige og private barneverntiltak.

 

 

7.4.4.1                                    Praktiske rutiner for samarbeid med Bufetat

 

1.         Dersom det vurderes en plassering i institusjon, kontaktes Bufetat tidligst mulig i prosessen for drøfting av alternative steder.

 

2.         Dersom det er behov for å drøfte saker før endelig beslutning om plassering, eventuelt andre barneverntiltak, tar saksansvarlig kontakt med Bufetat for avtale om et drøftingsmøte.

 

 

7.4.5   Rettigheter under opphold i institusjon

 

1.         Barn som bor i institusjon har rettigheter knyttet til vern av personlig integritet. Departementet har utarbeidet Forskrift om rettigheter og bruk av tvang under opphold i barneverninstitusjoner.

 

2.         Fylkesmannen fører tilsyn med barneverninstitusjoner, jf. § 5-7. Institusjoner som tar i mot barn plassert etter § 4-24 og § 4-26, skal besøkes minst fire ganger i året hvorav to besøk skal være uanmeldte, jf. Forskrift om tilsyn med barn i barneverninstitusjoner § 8.

 

 

7.4.5.1                       Praktiske rutiner i forhold til rettigheter under opphold i institusjon

 

Saksansvarlig gjør seg kjent med om barnet / ungdommen er orientert om sine rettigheter under opphold i institusjonen, og besørger enten selv eller i samarbeid med institusjonen at dette gjennomføres.

 

Saksansvarlig skal sikre skriftlig dokumentasjon på at dette er gjort.

 

Sjekkliste

 

Kapittel 7                  Tiltak for barn med alvorlige adferds problemer

 

 

 

Oppgaver

Ansvarlig

Utført

1.

Har barneverntjenesten nødvendig informasjon for å kunne vurdere om kriteriene er tilstede; for å definere alvorlige atferdsproblemer i saken?

 

 

2.

Har barneverntjenesten vurdert om hjelpetiltak jf § 4-4 kan hjelpe barnet? Hvis ja, er tiltakenes egnethet vurdert?

Hvis nei, er partene informert muntlig/skriftlig om barneverntjenestens beslutning i saken?

 

 

3.

Har barneverntjenesten planlagt/iverksatt nødvendige hjelpetiltak knyttet til oppfølgning av institusjonsopphold?

 

 

4.

Har barneverntjenesten utarbeidet tiltaksplan for barnet?

 

 

5.

Har barneverntjenesten vurdert barnets situasjon på nytt etter 6 mnd. i institusjon?

 

 

6.

Har barneverntjenesten vurdert om tiltak skal opprettholdes etter fylte 18 år?

 

 

7.

Har barneverntjenesten innhentet skriftlig samtykke fra de som har foreldreansvaret for barnet hvis barnet er under 15 år ved plassering?

 

 

8.

Har barneverntjenesten informert barnet om evet vilkår for tilbakeholdelsesfrist ved plasseringen?

 

 

9.

Ble det skriftlige samtykket levert til institusjonslederen ved plassering?

 

 

10.

Er det innhentet samtykke fra barnet/ungdommen dersom denne er part i saken?

 

 

11.

Er informasjon om tiltaket/varighet/mål gitt partene skriftlig eller muntlig?

 

 

12.

Har barneverntjenesten innhentet uttømmende barneomsorgsattest for personer som skal ha omsorg for eller oppgaver knyttet direkte til barnet/ungdommen?

 

 

13.

Har barneverntjenesten drøftet plasseringssted med Bufetat, partenes advokater og fylkesnemnda?

 

 

Laster...